Sveisefaget

Sveisere arbeider i flere bransjer, f.eks. mekanisk industri, oljeindustri og skipsbygging.

Hovedoppgaven til en sveiser er å sammenføye materialer ved hjelp av forskjellige smelteprosesser. Dagens sveisemetoder gjør det mulig å sveise de fleste metaller. Du kan arbeide med alt fra små elektronikkdeler til store konstruksjoner som maskiner, båter eller deler til industrien.

En sveiser jobber etter arbeidsinstruksjoner, tegninger og sveiseprosedyrer. Håndtering av materialer og verktøy for materialbearbeiding, samt vedlikehold og feilsøking på sveiseutstyr er vanlige arbeidsoppgaver.

Samarbeidsevne, men også det å arbeide selvstendig er viktige egenskaper for en sveiser. Du bør være praktisk anlagt, ha evne til å jobbe nøyaktig og du må ha fokus på egen og andres sikkerhet.

 

Mulige veier til fagbrev som sveiser

Vg 1

Vg 2

Vg 3

Teknologi- og industrifag

Industriteknologi

2 år som lærling i sveisefaget

Elektro og datateknologi

X Industriteknologi

2 år som lærling i sveisefaget

= kryssløp til vg2 industriteknologi

Muligheten for å få lærekontrakt uten «riktig» skolegang er der også. Vær da oppmerksom på at det kan medføre lengre læretid og flere eksamener før fagprøven.

Lærekandidat

En lærekandidat skal i løpet av sin opplæringstid nå deler av læreplanmålene i faget. Det vil si at det ikke vil være mulig å ta fagprøven etter endt opplæringskontrakt. Det vil likevel være mulig å bygge videre til et fagbrev, lurer du på hvordan, kan du ta kontakt med Opplæringskontoret for mer informasjon.